top of page

Zadnje objave

  • Tomi Samec

Obraba zob


Ali ste vedeli, da se zobje v ustih z leti vseskozi spreminjajo? Pravimo, da se obrabljajo. Obraba trdih zobnih tkiv je lahko fiziološka ali patološka, v kolikor poteka hitreje in je obsežnejša. Obraba je lahko posledica zobne erozije, abrazije, atricije ali abfrakcije. Slednje imenujemo tudi nekarizne obrabe trdih zobnih tkiv.





O zobni eroziji govorimo, kadar je zob v ustih izpostavljen kislinam nebakterijskega izvora. Kisline lahko v usta prihajajo iz zunanjih ali notranjih virov. Zunanji viri so kisla hrana in kisle pijače, kisla zdravila in tako dalje. Iz notranjih virov pa prihaja do vračanja želodčne kisline v usta, kar je navadno posledica gastroezofagelne refluksne bolezni (GERB).





O abraziji govorimo, kadar se zobje obrabjajo zaradi stikov zoba s tujkom. Pri tem mislimo na nepravilna ščetkanja zob, pregrobe zobne paste ali različne predmete - tujke (žebljičke), ki jih pacienti zadržujejo med zobmi.




Atricija pomeni izgubo zobnih tkiv zaradi medzobnih stikov. Pri pacientih se lahko razvijejo različni tipi žvečenja. V kolikor prihaja do pogostejših drsanj in stiskanj zob podnevi ali ponoči govorimo o atriciji.


O abfrakciji govorimo kadar prihaja do močnih griznih pritiskov, ki povzročajo mikrofrakture v vratnem predelu zoba. Zaradi teh mikrofraktur drobni delčki trdih zobnih tkiv izpadajo.


Nekariozna obraba trdih zobnih tkiv je navadno posledica več dejavnikov hkrati in ne samo posameznega dejavnika.

bottom of page