Zadnje objave

  • Tomi Samec

Obraba zob


Ali ste vedeli, da se zobje v ustih z leti vseskozi spreminjajo? Pravimo, da se obrabljajo. Obraba trdih zobnih tkiv je lahko fiziološka ali patološka, v kolikor poteka hitreje in je obsežnejša. Obraba je lahko posledica zobne erozije, abrazije, atricije ali abfrakcije. Slednje imenujemo tudi nekarizne obrabe trdih zobnih tkiv.

O zobni eroziji govorimo, kadar je zob v ustih izpostavljen kislinam nebakterijskega izvora. Kisline lahko v usta prihajajo iz zunanjih ali notranjih virov. Zunanji viri so kisla hrana in kisle pijače, kisla zdravila in tako dalje. Iz notranjih virov pa prihaja do vračanja želodčne kisline v usta, kar je navadno posledica gastroezofagelne refluksne bolezni (GERB).

O abraziji govorimo, kadar se zobje obrabjajo zaradi stikov zoba s tujkom. Pri tem mislimo na nepravilna ščetkanja zob, pregrobe zobne paste ali različne predmete - tujke (žebljičke), ki jih pacienti zadržujejo med zobmi.
Atricija pomeni izgubo zobnih tkiv zaradi medzobnih stikov. Pri pacientih se lahko razvijejo različni tipi žvečenja. V kolikor prihaja do pogostejših drsanj in stiskanj zob podnevi ali ponoči govorimo o atriciji.


O abfrakciji govorimo kadar prihaja do močnih griznih pritiskov, ki povzročajo mikrofrakture v vratnem predelu zoba. Zaradi teh mikrofraktur drobni delčki trdih zobnih tkiv izpadajo.


Nekariozna obraba trdih zobnih tkiv je navadno posledica več dejavnikov hkrati in ne samo posameznega dejavnika.