top of page
10aaab_163923c879544415b9c11817e8923cb2~mv2.jpg

PONOVNO KORENINSKO ZDRAVLJENJE

Ponovno endodontsko zdravljenje je del vsakdanjika v specialistični endodontski zobozdravstveni ordinaciji. Glavni vzroki za neuspeh primarnega zdravljenja so neustrezno obdelani koreninski kanali, nesterilno delo, neustrezne polnitve, neustrezna koronarna zapora, spregledan kanal, neobdelani ismusi med kanali in drugo. V kolikor ocenimo, da ima zob relativno dobro prognozo (relativno ohranjena krona, alveolarna kost je ohranjena, dentina v korenini je dovolj, ...) se odločamo za ponovno endodontsko zdravljenje. Uspešnost ponovnega endodontskega zdravljenja znaša med 86 % in 98 %. Ponovno endodontsko zdravljenje od operaterja zahteva ustrezno klinično znanje in posebne instrumente ter opremo. Kljub temu določena zdravljenja ne uspejo. Glavni vzroki za neuspeh so obstoječi ali ponovno uvedeni mikroorganizmi v kanalu, zunajkoreninska vnetja, reakcije na tujke in prave ciste. V teh primerih je navadno indiciran kirurški pristop.
Ponovno endodontsko zdravljenje navadno poteka v dveh sejah. V prvi seji, ki je navadno daljša, poiščemo vse kanale, vzpostavimo prehodnost kanalom, jih razširimo in s tekočinami za izpiranje kanalov očistimo. Ob zaključku seje vanje vstavimo medikament in zob začasno zapremo.
Zob je lahko po posegu še dva dni nekoliko občutljiv oziroma boleč. V naslednji seji, ki sledi po treh tednih zob napolnimo z gutaperčnim polnilom in napotimo zob na rentgensko slikanje, s katerim preverimo ali so polnitve ustrezne. V kolikor se pod koreninami zoba kost še ni povsem pozdravila, po letu dni naredimo kontrolno slikanje zoba.

bottom of page