top of page

Zadnje objave

  • Aleksandra Ujčič, endodont

IZVEDBA POSEGA IN BOLEČINA

Zdravljenje koreninskih kanalov oziroma endodontsko zdravljenje je neboleč poseg. Včasih pacienti med posegom čutijo rahlo bolečino med instrumentacijo kanalov, kar je navadno posledica ustvarjanja pritiska v periapikalnih tkivih. V primeru, da je kateri izmed koreninskih kanalov še vitalen pacientu apliciramo lokalno anestezijo.

Večino posegov opravimo v dveh sejah, včasih pa, če nam to primer dopušča, delo opravimo tudi enosejno. V prvi seji, ki je navadno daljša in traja dobro uro, naredimo dostopno kaviteto, namestimo osušitveno opno, pod mikroskopom poiščemo vhode v koreninske kanale, vzpostavimo njihovo prehodnost, določimo dolžino in instrumentiramo z elastičnimi strojnimi in ročnimi instrumenti. Ves postopek obilno izpiramo z iriganti. Nato v osušene koreninske kanale vstavimo zdravilo in začasno zapremo.

V drugi seji zdravilo iz zoba izperemo, preverimo dolžine koreninskih kanalov in ustreznost apikalne zapore. V kolikor je zob brez bolečin in neboleč na ugriz ga napolnimo z gutaperčnim polnilom.

bottom of page