top of page

Zadnje objave

  • Tomi Samec, endodont

Neresnični miti o koreninskem zdravljenju

Mit št. 1: Koreninsko zdravljenje je boleče


Z uporabo sodobnih tehnologij in anestetikov ne boste med koreninskih zdravljenjem občutili nič več nelagodja, kot jo ob izdelavi plombe. Močan zobobol je moč popolnoma odstraniti s koreninskim zdravljenjem, saj med samim postopkom iz kanalov odstranimo vneto oziroma poškodovano pulpno tkivo. Prav tako so specialisti zobnih bolezni in endodontije posebej izkušeni na področju obvladovanja bolečine.


Mit št. 2: Koreninsko zdravljenje povzroča bolezni drugje po telesu


Informacije s spleta, ki povezujejo koreninsko zdravljenje z razičnimi boleznimi so lažne. Takšne trditve slonijo na že ovrženih in slabo zastavljenih raziskavah, ki so se izvedle pred več kot stoletjem nazaj. Veljavnih študij, ki bi povezovale koreninsko zdravljenje z boleznimi drugje po telesu, ni.


Mit št. 3: Zob je bolje izpuliti kot opraviti koreninsko zdravljenje


V kolikor je izvedljivo je zdravljenje vašega naravnega zoba vedno najboljše možnost. Nič umetnega ne more nadomestiti, izgledati oziroma funkcionirati bolje od naravnega zoba. Endodontsko zdravljenje ima visoko stopnjo uspešnosti in številni koreninsko zdravljeni zobje se ohranijo za vse življenje. Zamenjava izpuljenega zoba z implantatom ali mostom zahteva več časa kot koreninsko zdravljenje in navadno zahteva dodatne postopke, ki vključujejo sosednje zobe ali podporno tkivo (dlesen, alveolna kost).




Povzeto po AEA.

bottom of page