top of page

Zadnje objave

  • Tomi Samec, endodont

Metoda ročne dinamične aktivacije je poceni in učinkovita

Pri izpiranju koreninskih kanalov uporabljamo različne raztopine. Z enimi želimo odstraniti organsko z drugimi anorgansko komponento iz koreninskih kanalov. V kanalih načeloma ni težavno odstraniti debrija iz sredine kanala. Veliko težje je bakterije in biofilm odstraniti iz sten koreninskega kanala.

V endodontiji v ta namen se lahko poslužujemo ročne dinamične aktivacije, zvoka, ultrazvoka in laserja. Vse naštete metode so boljše, kot če uporabimo samo irigacijo z brizgo. Endodonti so se zato domislili tehnike ročne dinamične aktivacije, ki jo lahko izvajamo z ročnimi iglami, krtačkami ali dobro prilegajočimi se gutaperčnimi poeni. Ročno dinamično aktivacijo sicer vzporedno izvajamo že med samim instrumentiranjem kanala, saj z najmanjšo iglico ob prodiranju v kanal istočasno potiskamo raztopine v apikalni predel. Vendar je količina raztopin, ki dosegajo apikalne predele, v tem primeru majhna.

Ročna dinamična aktivacija v ožjem pomenu besede pomeni uporabo dobro prilegajočega se gutaperčnega poena, ki ga vstavimo v obdelan koreninski kanal ter ga potiskamo v kanal in iz kanala za približno 2 mm. To počnemo s frekvenco 100 premikov na minuto in ponavljamo vsaj eno minuto. Ročna dinamična aktivacija je poceni in učinkovita, saj z njo povečujemo stik raztopin s steno kanalov, tekočinam omogočamo dostop do apikalnega predela, povzročamo povečan znotrajkanalski pritisk, povzročamo turbulence in v apikalnem predelu kanala sveže raztopine mešamo z izrabljenimi.

bottom of page